Alle boodschappen zijn duurder. Hoe kun je goedkoop en tóch gezond eten?
Hogere rekeningen en kleinere beurzen. Niet leuk, maar helaas wel de realiteit van dit moment voor heel veel mensen. En dat terwijl we proberen om zo gezond mogelijk te eten. Hoe kun je er met weinig geld toch voor zorgen dat er een gezonde maaltijd op tafel staat?
Het Voedingscentrum geeft de volgende tips om goedkoop boodschappen te doen:
✅ Check je voorraad en maak een boodschappenlijstje
✅ Bezoek de markt
✅ Ga naar de goedkoopste supermarkt
✅ Ruil vlees in voor ei of peulvruchten
✅ Koop hele groente in plaats van gesneden groente
✅ Koop groenten uit de vriezer of uit een potje
✅ Kijk in de onderste schappen en check de kiloprijs
✅ Drink water, thee of koffie
✅ Neem alleen gebak en snacks bij speciale gelegenheden
✅ Let op de aanbiedingen
Budgetrecepten
Het voedingscentrum heeft ook 15 gezonde budgetrecepten samengesteld, allemaal onder de € 1,50 per persoon. Zo word je geïnspireerd om gezond en goedkoop te koken.
Minder vlees: goede zorg voor jezelf, dierenwelzijn, klimaat en milieu
Wat opvalt is dat de budgetmaaltijden allemaal vegetarisch zijn. Goed vlees is erg duur.
Het eten van te veel vlees is bovendien niet goed voor je. De aanbeveling is om maximaal 500 gram vlees per week te eten en dit is inclusief broodbeleg. Daarvan maximaal 300 gram rood vlees (bijv. rund- en varkensvlees), en 200 gram wit (kip, kalkoen). Teveel rood vlees kan namelijk erg schadelijk zijn voor je gezondheid. De rode kleurstof hierin irriteert de darmwand en kan ongewenste celgroei veroorzaken, dat zich kan ontwikkelen tot darmkanker. Nóg een hele goede reden dus om minder of geen (rood) vlees te eten.
Wist je dat je vlees volledig kunt vervangen door plantaardige producten? Bijvoorbeeld door ei, noten of peulvruchten (bonen, soja, linzen, kikkererwten etc). Dit scheelt je heel veel geld. Bovendien is het gezonder voor je en lever je een positieve bijdrage aan dierenwelzijn, klimaat en milieu.