Hoe gezond zijn zuivelvervangers

Latte macchiato met amandelmelk

Heerlijk op ieder moment van de dag: latte macchiato. Deze is gemaakt met amandelmelk.

Ze zijn heel populair tegenwoordig, zogenaamde zuivelvervangers. Maar zijn ze even gezond als koeienmelk?

De bekendste zijn:
✔️ sojamelk
✔️ amandelmelk
✔️ havermelk

Deze producten zijn prima te gebruiken voor mensen die geen dierlijke producten willen nemen. Maar wie denkt dat ze gezonder zijn dan ‘gewone’ koeien melk komt bedrogen uit.

Op het etiket op de verpakking vind je belangrijke informatie voor je gezondheid. Dierlijke melk is van nature rijk aan calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Die zijn heel belangrijk om in je dagelijkse voeding te hebben. Deze voedingsstoffen zitten niet van nature in vervangende producten, maar worden door de fabrikant toegevoegd, als het goed is. Check daarom altijd het etiket of deze drie zijn toegevoegd. Zo ja, dan is dit product een volwaardige zuivelvervanger. Zo nee, dan zit het er gewoonweg niet in en .

Koeienmelk bevat overigens ook vitamine A en jodium, ook hele belangrijke voedingsstoffen. Die ontbreken in de vervangers.

Dus: kies je voor gezond, neem dan koeienmelk. Die bevat van nature voedingsstoffen die jouw lichaam helpen gezond te blijven.
Wil je geen dierlijke producten of hou je niet van koeienmelk, check dan het etiket op toevoeging van de ontbrekende voedingsstoffen.

Weetje: ‘amandel’melk wekt de indruk dat het van amandelen is gemaakt, maar bevat slechts 2% amandelen. Het product is bedacht voor de consumentenmarkt omdat het gewoonweg hip is. Je koopt eigenlijk water met wat toevoegingen en betaalt daar in de supermarkt een flinke prijs voor.

Delen mag!