Calorieën besparen in lekkere romige gerechten

Een romige smaak, we houden er allemaal van

Daarom is het heel jammer dat room zo veel vet bevat en daardoor zo energierijk is. Maar weet je dat je de dikmakers heel goed kunt vervangen door slankere producten?

Toepassing in warme gerechten

In warme gerechten wordt vaak crème fraîche gebruikt. Dit bevat 30 gram vet en 293 calorieën per 100 gram. Er is gelukkig een halfvolle versie verkrijgbaar, die ongeveer de helft hiervan bevat. Datzelfde geldt voor Philadelphia light en ricotta. Ook kokosmelk is met 185 calorieën een slankere optie. Kokosmelk light (6% vet) is absoluut de slankste keuze om je gerecht lekker romig te maken (60 kcal).

Hoeft de ‘room’ niet mee te koken met het gerecht? Dan kun je ook één van de producten hieronder gebruiken. Ze bevatten allemaal veel minder energie dan crème fraîche.

Toepassing in koude gerechten

Zure room is populair in koude gerechten. Dit bevat 12 gram vet en 134 calorieën per 100 gram. Als alternatief kun je volle Griekse yoghurt of volle kwark gebruiken, maar die zijn allebei nog behoorlijk dikmakend. Probeer eens halfvolle of magere kwark of magere Griekse yoghurt, die bevatten maximaal 40% van de calorieën van de volvette producten.

Experimenteer, mix en varieer

Experimenteer gerust met wat je lekker vindt. Je kunt een product vervangen of verschillende producten met elkaar mengen, voor het beste resultaat. Iedereen heeft natuurlijk een eigen voorkeur voor wat het ‘lekkerst’ is. Maar stel dat een minder vette en gezondere variant ook gewoonweg ‘erg lekker’ is, dan is dat toch goed genoeg?

Delen mag!