Recept van Hens-On Healthy Lifestyle
Volgens een oud familierecept
🌶 Sambal Nio 🌶
Onmisbaar bij een Indonesische maaltijd: pittige sambal. Mijn schoonvader maakte altijd zelf sambal. Hij gaf het iedereen in potjes mee, maar hield het recept geheim. Sambal Nio was in veel koelkasten te vinden.
Pas op zijn 93e levensjaar deelde Lex het recept binnen de familie. Helaas is hij kort geleden overleden en nu geven we zijn speciale recept door. Lex werd 94.
Ingrediënten
- 3 middelgrote uien
- olie
- 1 zakje 100 gr chilipoeder extra hot (vroeger was Lex altijd met pepers in de weer, op latere leeftijd werden die vervangen door chilipoeder)
- 2 stuks 25 gram trassie bakar
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel koriander
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 á 2 theelepels zout
- 4 kleine blikjes tomatenpuree
- 1 theelepel anti schimmelpoeder (natriumbenzoaat E211) (tegen bederf)
Werkwijze
- Maak de uien schoon en maal ze in de blender.
- Doe ruim olie in de pan en bak de uien op gematigd vuur gedurende 5 minuten.
- Voeg de trassie, laos, koriander en gemberpoeder toe en bak dit 3 minuten mee.
- Voeg dan de chilipoeder, tomatenpuree en zout toe en bak het geheel nog 15 minuten. Zorg ervoor dat er voldoende olie in de pan zit.
- Voeg op het laatst 1 theelepel anti-schimmelpoeder toe.
Selamat makan! Maar wees voorzichtig …. 🌶🌶🌶