Slank recept: monchoutaart

Monchoutaart: de slanke(re) versie

Ik ben echt gék op monchoutaart. Die combinatie van de friszoete roomkaas met kersen en de krokante bodem ….. bijna niets is zo lekker. Maar als voedingscoach baal ik van de vele calorieën en het hoge vet- en suikergehalte. Daarom heb ik een slanke versie bedacht. Per punt komt dat neer op 100 calorieën minder. Het zijn er nog steeds 250 per taartpunt, dus je wordt er zeker niet slank van. Maar het scheelt toch zeker 30%!

Bij mij thuis vinden ze deze taart veel lekkerder dan dure vlaaien

En er kunnen nog meer calorieën af als je dat zou willen. Onder het recept lees je hoe je dat zou kunnen doen.

slanke-monchoutaart

Benodigdheden

  • Springvorm 24 cm
  • Bakpapier voor op de bodem
  • Beetje boter om de rand in te vetten
  • Keukenmachine of een theedoek + deegroller
  • Steelpan
  • Beslagkom

Ingrediënten

  • 8 bastognekoeken
  • 30 gram roomboter
  • 200 gram Philadelphia light of een andere light roomkaas
  • 500 ml Griekse yoghurt 10% vet
  • zoetstof
  • 5 gelatineblaadjes
  • 680 gram kersen in pot (uitlekgewicht 350 gr)
  • 2 eetlepels maizena
  • half zakje vanillesuiker

Bereidingswijze

  • Bekleed de bodem van de bakvorm met keukenpapier. Smeer de rand in met iets boter.
  • Maak de bastognekoeken fijn in een keukenmachine of blender of leg ze tussen een theedoek en rol ze fijn met een deegroller. Doe de bastognekruimels in de bakvorm.
  • Smelt de roomboter, voeg dit aan de bastognekruimels toe, roer het goed door elkaar, verdeel het mengsel goed en druk dan de bodem goed vast met een lepel.
  • Plaats de bakvorm in de koelkast, zodat de bodem hard kan worden.
  • Leg de gelatineblaadjes in koud water en laat ze 5 minuten weken.
  • Verwarm ondertussen de kersen met het sap in een pan. Houd een beetje sap apart en roer hier 2 eetlepels maizena doorheen.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg een klein beetje heet water toe. Roer goed, de gelatine lost snel op. Laat dit afkoelen.
  • Als de kersen goed warm zijn (de damp komt er af), voeg dan het vruchtennat met de maizena toe. Roer dit goed door, het kersennat wordt dik. Laat de kersen flink afkoelen. Roer af en toe door het mengsel, om dit te versnellen.
  • In een mengkom meng je met een garde de roomkaas, de Griekse yoghurt en de gelatine. Voeg zoveel zoetstof toe als je lekker vindt. Let op: gebruik niet te veel, want de bodem is ook al erg zoet.
  • Schep het roomkaas/yoghurt mengsel in de bakvorm, op de bodem.
  • Zet de bakvorm afgedekt in de koelkast. Wacht totdat de kersen flink zijn afgekoeld en voeg ze dan toe als topping op de taart.
  • Laat minimaal 4 uur opstijven.

Je eet hier je vingers bij op! Maar laat je niet verleiden om 2 punten te nemen …..

Het kan nóg slanker

Als je wilt, kun je ervoor zorgen dat er nóg minder calorieën in de taart zitten.

  • In plaats van een bodem van bastognekoeken zou je een andere bodem kunnen maken. Bijvoorbeeld een biscuitbodem. Je kunt dan de suiker vervangen door zoetstof.
  • In Griekse yoghurt zit 10% vet en dat geeft een hele romige smaak. Je kunt ook kiezen voor halfvolle of magere kwark. Vind je magere kwark wrang? Roer er dan een paar eetlepels magere melk doorheen, daar wordt hij lekkerder van.

Delen mag!