10 slanke tips voor de feestdagen

Hoe voorkom je dat je aankomt in december

Fijn hè, die decembermaand, met veel warme, gezellige feestdagen in gezelschap van familie en vrienden.  En met 3 of meer gangen menu’s, mét wijnarrangement, pepernoten, gevulde speculaas, banketstaaf, oliebollen, appelflappen en meer. Heerlijk genieten!

Maar ga je gebukt onder gewichtsproblemen, dan is dit een hele lastige maand voor je. Met al die verleidingen! Hoeveel zelfdiscipline moet je hebben om in december geen extra kilo’s aan te komen? Deze 10 tips helpen je op weg.

10 slanke tips voor de  feestdagen

Tip 1: ben je nu aan het afvallen?

Als je aan het afvallen bent is het moeilijk om dat door te zetten deze maand. Je kunt wel proberen om in ieder geval niet aan te komen. In januari pak je je afvalproces gewoon weer op. Houd wel rekening met de volgende dingen.

  • Blijf gezond en slank eten en zorg er voor dat je geen hongergevoel krijgt, want met een hongerig gevoel wordt het voor jou veel lastiger om niet aan verleidingen toe te geven.
  • Sla geen maaltijden over met als doel om ’s avonds ‘los’ te kunnen gaan, want dat werkt averechts. Start je de maaltijd met een enorm hongergevoel dan ben je namelijk geneigd om verkeerde keuzes te maken. Uiteindelijk eet je dan meer (calorieën) in plaats van minder.
  • Let er ook op dat je voldoende eiwitten en verse groente eet, want dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Hierdoor ga je minder snel snoepen.

Tip 2: bereid slanke maaltijden

Ben jij zelf degene die voor het eten zorgt? Fijn, want dan bepaal jij ook welke ingrediënten je er in verwerkt. Daarmee kun je heel veel voordeel bereiken.

  • Vervang bijvoorbeeld mayonaise door een light-variant of door kwark of yoghurt. Zelfs als je volle kwark of Griekse yoghurt neemt dan scheelt dat wel tot 80% in de hoeveelheid vet.
  • Of vervang (zure) room door light roomkaas of zuivelspread.
  • Kies gerechten met veel groente.
  • Zorg ervoor dat je bij de bereiding niet te veel vet gebruikt (maximaal 1 eetlepel per persoon).
  • Als je voor vlees kiest, kies dan een magere soort zoals rosbief, picanha, steak, varkenshaas, mignonnette, kipfilet, kalkoenfilet, everzwijnmedaillon, hertenbiefstuk, konijn of haas.
  • Je kunt ook voor vis kiezen zoals coquilles, heilbot, zeebaars, kabeljauw, mosselen en oesters.
  • Vervang suiker (in ieder geval gedeeltelijk) door zoetstof.

Tip 3: maak gezonde maaltijden

Pure en verse ingrediënten zijn het gezondst. Werk liever niet met potjes en zakjes.

  • Als je vlees grilt dan is het minder vet.
  • Vis kun je heerlijk bereiden in de oven.
  • Als je groente stoomt of wokt, dan blijven de vitamines beter behouden dan wanneer je het kookt.
  • Sauzen hoeven niet over de gerechten te worden gegoten, maar kunnen apart worden geserveerd.
  • Probeer suiker en vet zo veel mogelijk te vermijden in de bereiding.

Tip 4: maak slanke hapjes

Neem je een paar hapjes, dan tikt dat erg snel aan. Zorg er daarom voor dat er ook voldoende slanke hapjes zijn. Denk aan olijven, groente zoals paprika, tomaatjes, komkommer, witlof met een lekkere kruidige yoghurtdip, fruitspiesjes, verse oesters en tomaat-mozzarella-spiesjes. Je kunt ook gegrilde groente gebruiken, bijvoorbeeld gegrilde courgetterolletjes met light roomkaas, met een prikkertje er in. Of gevulde cherry tomaatjes met zelfgemaakte tonijnsalade.

Tip 5: gebruik een kleiner bord

Kan het echt zo simpel? Ja, het kan echt zo simpel! Het is bewezen dat mensen minder eten als ze een kleiner bord gebruiken. Omgekeerd werkt het hetzelfde: mensen eten meer als ze een groter bord gebruiken. Daarom is het de investering meer dan waard om slimme borden te kopen, als je nu grote borden gebruikt. Je hebt er het hele jaar plezier van.

Tip 6: beperk je tot de feestdagen

Eet lekker en feestelijk op feestdagen en zorg de dagen er tussenin voor gewone gezonde en uitgebalanceerde voeding. De echte feestdagen, dat zijn er eigenlijk maar een paar. Beperk je alle extra’s tot deze dagen, dan valt de schade eigenlijk best mee. Maar vaak zijn er kliekjes over, is er teveel ingekocht. En heb je chips, koekjes, cake en noem maar op eenmaal in huis, dan is het heel lastig om het niet te pakken. Wil je iets echt niet eten, geeft het dan weg of gooi het direct in de vuilnisbak. Laat het in geen geval in je kast liggen. Verspillen van voeding is heel jammer, maar in dit geval wel beter dan dat het ongewenst in jouw buik belandt.

Tip 7: blijf bewegen

Beweging helpt je in balans te blijven. Voor calorieën geldt namelijk: als je er evenveel eet als dat je verbrandt, dan blijft je gewicht hetzelfde. Gedurende de feestdagen eet eigenlijk iedereen veel te veel. Als je gaat bewegen dan verbrandt je lichaam natuurlijk meer calorieën. Het is dus slim om voor, tijdens en na de feestdagen extra activiteiten te gaan doen. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends een rondje hardlopen of maak een flinke wandeling. Neem de fiets in plaats van de auto. Of train je lichaam met wat oefeningen, zoals squats, lunges, plank en bicep curls.

Tip 8: eet alleen wat je echt lekker vindt

Met feestdagen staan er vaak allerlei hapjes klaar; je hebt keuze te over. Automatisch neem je ervan, of je het nu echt lekker vindt of niet. Het helpt veel als je alleen die hapjes kiest die je écht lekker vindt. Als je dan alles optelt wat je níet in je mond stopt ….

Tip 9: wees matig met alcohol

Alcoholische dranken bevatten veel energie. Drink dit daarom liever geen alcohol of doe het met mate. Eén glas wijn levert bijvoorbeeld al gauw tussen de 100 en 125 calorieën op. Stel, je wisselt ieder glas alcohol af met een glas water, dan drink je automatisch minder alcohol, misschien wel de helft. Het is sowieso goed om veel water te drinken, als je op gewicht wilt blijven. Cocktails kun je beter vermijden. Wil je toch alcohol drinken, dan is het het slimst om voor droge witte wijn of bubbels te kiezen, want die bevatten relatief ‘weinig’ calorieën.

Tip 10: 2022 here I come!!

Hopelijk heb je straks hele fijne feestdagen gehad en heb je genoten van vrienden en familie en het lekkere eten en drinken dat bij de feestdagen hoort. Misschien heb je wat goede voornemens gemaakt voor het komende jaar? In januari kun je met goede voornemens aan de slag.

Als je jezelf weegt dan zie je of je aangekomen bent. Ben je ongewenst zwaarder geworden? Maak dan een plan om wat gewicht te verliezen. Maak het niet te zwaar voor jezelf en val af in kleine stapjes. Zo houd je het het langst vol en werk je rustig naar je doelgewicht toe.

Heb je hier hulp bij nodig? Neem contact met me op. Ik help je graag met gezond eten en afvallen! Op een manier die bij jou past en die jou weinig moeite gaat kosten.

Met deze tips gaat het helemaal goed komen toch?

Henske

Delen mag!