Tip: vries pasta, rijst en brood in voor minder calorieën

Minder calorieën? Vries gekookte pasta, rijst of aardappelen in.

Wel eens van gehoord? Als je pasta, rijst of aardappelen af laat koelen en later weer opwarmt dan bevatten ze minder calorieën. Voor bevroren brood geldt overigens hetzelfde. Wil je weten hoe dat zit, lees dan verder.

Het zit namelijk zo. Pasta, rijst, aardappelen en brood zijn koolhydraatrijke producten. Koolhydraten bestaan uit suiker, zetmeel en vezels. Suiker en zetmeel worden in het lichaam omgezet in glucose (suiker) en die geven veel energie (calorieën). Vezels daarentegen zijn vooral erg belangrijk voor een goede darmwerking, maar ze leveren geen energie.

Vezels zijn essentieel voor een goede werking van de darmen

Tijdens afkoeling en bevriezing verandert de structuur van koolhydraatrijke producten (gedeeltelijk). Het zetmeel in de voeding wordt dan omgezet in zogenaamd ‘resistent zetmeel’, wat zich gedraagt als vezels. Dit doet haar goede werk in de darmen, maar wordt niet door het lichaam opgenomen in de vorm van glucose. Dit kleinere glucose-gehalte levert het verschil in calorieën op.

Ga voedselverspilling tegen

Al met al hele goede redenen om nooit meer pasta, rijst of aardappelen weg te gooien. Verwerk wat je over hebt gerust in een volgende maaltijd. En brood wat je bewaart in de vriezer is goed voor je en het wordt bovendien niet oud. Zo voorkom je dat je brood weggooit. Beter voor jou en zeker ook beter voor het milieu!

Delen mag!