Hoeveel dagelijkse beweging heb je nodig?

Beweeg voldoende (liever meer!) om je lichaam gezond te houden

Fietsers

Bewegen is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid én het helpt je om je gewicht in balans te houden. Hoe meer je beweegt, des te meer energie verbruikt je lichaam en des te meer val je af. Je wordt er blij van, doordat er stoffen vrijkomen in je hersenen die je een gelukzalig gevoel geven, zoals endorfine. Terwijl je beweegt, denk aan wandelen, voelt je lichaam soepel en energieker aan; je voelt je krachtig. In een mooie omgeving zul je genieten van het mooie uitzicht. Nu, in de herfst, voel je de warmte in je lichaam en de kou in je gezicht en dat is lekker. Bewegen is zinvol, leuk en prettig. 

Richtlijnen voor beweging

Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft beweegrichtlijnen opgesteld voor een goede gezondheid. De richtlijn voor volwassenen vanaf 18 jaar is als volgt: beweeg matig intensief gedurende 2,5 uur per week, verspreid over meerdere dagen en doe twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen).

Matig intensief bewegen

Bij een matig intensieve beweging merk je dat je hartslag en ademhaling versnellen, terwijl je nog wel gewoon kunt praten. Voorbeelden zijn lopen, fietsen en tuinieren. Het is beter om 3 x 10 minuten per dag matig intensief te bewegen dan 30 minuten aaneengesloten. Hier geldt trouwens: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Stop dus niet na 30 minuten, als je zin hebt om meer te bewegen.

Spierversterkende activiteiten

Bij spierversterkende activiteiten train je je kracht, uithoudingsvermogen en de omvang van je spieren, bijvoorbeeld met aerobics, circuittraining, hardlopen, wielrennen en bootcamp.

Botversterkende activiteiten

Met botversterkende activiteiten belast je het lichaam met het eigen gewicht, bijvoorbeeld bij touwtjespringen, yoga en pilates. Met yoga en pilates werk je tevens aan kracht, lenigheid en aan balans. 

Bewegen in het dagelijks leven

Beweeg jij voldoende in het dagelijks leven? Stel dat dat niet zo is, pas dan een paar dingen in je dagelijks leven aan. Hier kun je al veel winst mee boeken. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, ga lopend of op de fiets boodschappen doen of naar je werk en maak werk van je huis en tuin. Heb je een zittend beroep, zorg er dan voor dat je regelmatig opstaat en een stukje loopt en in de pauze een flinke wandeling maakt. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat je lichaam in beweging is en dat helpt je om gezond te blijven. Een paar keer per week sporten kun je het best inplannen in je weekagenda. Die regelmaat geeft je steun om ook daadwerkelijk te gaan. Sporten is hartstikke fijn! Zo lang je maar iets kiest wat bij je past. Want als je het leuk vindt, dan hou je het goed vol.

Stofzuigen
Huishouden goed voor je? Bij stofzuigen beweeg je goed en verbrand je best veel energie. Dat maakt het toch een stuk leuker??

Delen mag!