Quinoa moussaka

Recept van Hens-Online


Moussaka is een traditionele Griekse ovenschotel. Het basisrecept bestaat uit aardappel, aubergine, gehakt en tomatensaus. Door aardappelen te vervangen door quinoa wordt de samenstelling én de smaak van de ovenschotel heel anders. Leuk om uit te proberen en bovendien nog erg lekker ook! 

Ingrediënten

  • 70 gram quinoa 
  • 175 gram mager rundergehakt 
  • 2 aubergines 
  • 230 gram tomatenblokjes (blik/pak) 
  • 35 gram geraspte kaas 
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 2 eetlepels zonnebloempitten 
  • 3,5 theelepels paprikapoeder 
  • 2 theelepels kaneel 
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden 
  • 2 teentjes knoflook 
  • Mespuntje zout 
  • Mespuntje peper 

Werkwijze

  1. Verwarm de oven op 220 graden. 
  2. Kook de quinoa volgens de verpakking gaar, giet af en zet apart. 
  3. Hak de knoflook fijn. 
  4. Snijd de aubergine in plakjes, besprenkel om en om met olijfolie, wat Italiaanse kruiden, peper en zout en grill de plakken om en om in een grillpan of gewone koekenpan, tot ze zacht zijn. Leg de pakjes op een bord en zet apart. 
  5. Verwarm de rest van de olijfolie in een hapjespan en fruit de knoflook kort aan. 
  6. Voeg het gehakt, paprikapoeder, kaneel, peper en zout toe en roer goed door. Voeg wanneer het gehakt goudbruin is, de tomatenblokjes toe. Roer goed door elkaar en laat op laag vuur 5 minuten pruttelen. 
  7. Schep ondertussen de zonnebloempitten door de quinoa. 
  8. Bedek de bodem van een ovenschaal met een derde van de aubergineplakken. Schep daar bovenop de helft van de quinoa, gevolgd door de helft van het gehaktmengsel. 
  9. Leg daarop wee een derde van de aubergineplakken, gevolgd door de andere helft van het quinoa-mengsel en een laag van het overgebleven gehakt. 
  10. Maak de schotel af met de rest van de aubergineplakken en strooi de geraspte kaas er overheen. 
  11. Zet de ovenschaal in de oven en bak in 10 minuten een mooie goudbruine korst. 
Delen mag!