Het beste tempo om gezond en succesvol af te vallen

Je lichaam hanteert haar eigen logica

Advies: val maximaal 600 gram per week af

Door af te vallen in een rustig tempo volg je de regels van je eigen natuur. Je lichaam hanteert namelijk logische regels. Ga je daarin mee, dat ga je mee met je natuurlijke tempo en vergroot je jouw kans om je streefgewicht te bereiken en te behouden. Hieronder lees je hoe dat zit.

Natuurlijke wijze afvallen
Jouw lichaam heeft haar eigen tempo

Wat gebeurt er in je lichaam als je in een hoog tempo gewicht verliest

Ik schreef eerder over de werking van een zogenaamd crashdieet. Daarbij eet je een bepaalde periode veel te weinig calorieën, wat maakt dat je snel kilo’s verliest. Je lichaam heeft brandstof nodig en dat wordt dan snel verbrand. Echter, een bijkomend effect is dat je stofwisseling in de spaarstand zal gaan staan,. Dit komt doordat je lichaam het tekort aan calorieën en voedingsstoffen als dreiging voor de gezondheid ziet en dit wil compenseren door zuiniger met de beschikbare energie om te gaan. Je verbrandingsproces vertraagt. Een bijkomend negatief effect is dat, in tegenstelling tot wat je wilt, je lichaam vetcellen vasthoudt en eiwitten gaat verbranden, zoals spierweefsel.  Dit is een ongewenst, ongezond effect. De vertraagde stofwisseling is vaak blijvend, waardoor je in de toekomst meer problemen zult ondervinden om op gewicht te blijven, want je zult nog gemakkelijker aankomen dan voorheen.

Maar er speelt meer. Het menselijk lichaam is namelijk zo geprogrammeerd dat het altijd probeert om het lichaamsgewicht in balans te houden. Dus, indien je in te korte tijd en te snel een flink aantal kilo’s afvalt, dan zal je lichaam het evenwicht willen herstellen en ervoor willen zorgen dat je weer op je oude gewicht terug komt. Je lichaam blijft als het ware om extra eten vragen, wat maakt dat je continu een onverzadigd gevoel blijft houden, zelf tot een jaar nadat je gestopt bent met een dieet.

Er speelt nog een derde aspect. Er ontstaat namelijk een vorm van ‘stress’ in de vetcellen, doordat de hoeveelheid vet in je lichaam in korte tijd is verminderd. Het vetweefsel wil zichzelf herstellen. De gestreste vetcellen geven op hen beurt weer stoffen af aan je lichaam die ervoor zorgen dat je meer honger krijgt. 

Zie het zo maar eens vol te houden, om niet aan dit hongergevoel toe te geven, als je je streefgewicht hebt behaald. Dit is de reden dat mensen vaak weer aankomen.

 Als je te snel afvalt dan vertraagt je stofwisseling, vergroot je je hongergevoel en zul je uiteindelijk weer op je oude gewicht terugkomen of zelfs zwaarder worden (jojo-effect).

Het beste is om in een rustig tempo af te vallen, maximaal 600 gram per week

  • Het is goed om vooraf een duidelijk doel te stellen. Dat mag best groot zijn, bijvoorbeeld ‘ik wil 10 kg afvallen’. 
  • Hier koppel je vervolgens een passende periode aan vast, zodat je gericht naar je einddoel toe kunt werken. 
  • Dan formuleer je kleine stapjes in korte, overzichtelijke periodes. 

Zo laat je je lichaam geleidelijk wennen aan minder calorieën en minder lichaamsgewicht. Je lichaam kan zich dan rustig aanpassen aan de nieuwe situatie. Op die manier zul je ook je streefgewicht bereiken. Heb je dat eenmaal bereikt, dan is je lichaam in een rustig tempo aan het nieuwe gewicht gewend en ervaar je de nare bijverschijnselen niet, zoals het hongergevoel. Zo zul je in staat zijn om ook in de toekomst een gezond gewicht te behouden.

Delen mag!