Afvallen met een beperking – afvallen met een handicap – afvallen in een rolstoel

Heb je een geestelijke of lichamelijke beperking of zit je in een rolstoel? En je wilt afvallen? Dat kan. Hens-On heeft de benodigde ervaring.

Gezondheid

Als je een handicap hebt, dan kan het lastig zijn om een gezond gewicht te houden, doordat je minder gemakkelijk kunt bewegen of in een rolstoel zit. Omdat overgewicht gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen is het erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en overgewicht tegen te gaan. Je zult je prettiger voelen, trots zijn op jezelf en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de gezondheidsrisico’s die overgewicht met zich meebrengt, zoals diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker en depressie. Hens-On Healthy Lifestyle, ervaren en deskundige gewichtsconsulent en voedingscoach, kan je hier goed bij helpen.

Liefde voor jezelf
Een investering in je gezondheid

Afvallen – hoe gaat dat? 

Gelukkig zijn er altijd goede resultaten te bereiken met aanpassingen in de voeding. Dat zit namelijk zo. 

Het gaat bij afvallen bijna altijd om de energiebalans. Het lichaam verbrandt iedere dag een bepaalde hoeveelheid energie om goed te kunnen functioneren, bijvoorbeeld voor de stofwisseling, beweging, ademhaling en zweten. Hoeveel calorieën je verbrandt, is voor iedereen anders. Iemand die groot is en veel spiermassa heeft verbrandt bijvoorbeeld veel meer calorieën dan iemand die klein is, veel zit en weinig beweegt. Zit je in een rolstoel, dan beweeg je weinig en verbrand je minder energie dan iemand die niet gehandicapt is.

De reden dat we eten is (naast dat het gewoonweg lekker is) om energie aan ons lichaam te geven, zodat het lichaam goed haar werk kan doen. Daarnaast vinden we het natuurlijk ook erg fijn en lekker om te eten. De verleidingen zijn groot en het is erg moeilijk om daar niet aan toe te geven. Als dat niet zo was, dan had niemand overgewicht. 

Om af te kunnen vallen gaat het er dus om dat je voor elkaar krijgt dat je minder calorieën eet dan je nodig hebt. Dat klinkt simpel, maar het blijkt best ingewikkeld te zijn. Anders was er immers niemand te dik. 

Aanpassingen in voeding en gedrag

Eerst is het nodig dat je weet hoeveel energie je lichaam dagelijks nodig heeft, zodat je weet hoeveel calorieën je dagelijks kunt eten. Vervolgens kun je leren hoe je je dagelijkse voeding bepaalt en welke voedingsmiddelen, die je nu eet, beter kunt vervangen door iets anders. Je leert voldoende en gezond te eten, dat is erg belangrijk voor je gezondheid. Honger is verboden! Het kost je zo geen moeite om het goed vol te houden. Ook is het heel belangrijk dat je hoofd in de juiste stand komt te staan. Dat duiveltje dat steeds roept dat je ‘iets lekkers moet pakken’ of dat je ‘honger hebt’ moet worden getemd of misleid. Daar zijn allemaal foefjes voor en dat proces heeft tijd en aandacht nodig. 

Met de juiste aanpassingen in je voeding zal je lichaam meer energie verbranden dan dat je verbruikt, dus ga je afvallen. Ook als je weinig of niet beweegt. Met datgene wat je leert om met dagelijkse verleidingen om te gaan zul je goed in staat zijn om anders met je voeding om te gaan. 

Doel bereikt

Na verloop van tijd heb jij je streefgewicht bereikt. Dan is het essentieel dat je dagelijkse voeding zo is samengesteld dat je niet weer in gewicht aankomt. Dat gaat je zeker lukken, want in de periode dat je bent afgevallen heb je naar een nieuw voedingspatroon toe gewerkt. Je eet nog steeds lekker, gezond en genoeg en je zult merken dat je lichaam én hoofd aan deze nieuwe manier van eten en drinken gewend zijn geraakt. Het kost je dan geen moeite om het vol te houden. 

Afvallen als je in een rolstoel zit of een beperking hebt 

Dus, wil je afvallen met een beperking, wil je afvallen met een handicap of wil je afvallen in een rolstoel? Dat kan! Hens-On Healthy Lifestyle, gewichtsconsulent, kan je hierbij helpen. Neem gerust contact op als je vragen hebt.

Delen mag!