Houd een eetdagboek bij

Inzicht in je gewoonten en eetpatroon

De eerste stap naar een gezond patroon

Om te weten of je gezond eet of niet breng je eerst je huidige eet- en drinkpatroon in beeld. Dat kan heel gemakkelijk door het maken van een eetdagboek. Je hebt verschillende vormen.

  • Je kunt een eetdagboek schrijven op papier. Als je de richtlijnen van de Schijf van Vijf kent, dan kun je deze zelf beoordelen.
  • Je kunt je voeding ook opschrijven en laten beoordelen door iemand die er verstand van heeft, zoals ik.
  • Het eenvoudigst is het om een eetdagboek te maken in een app. Een app telt gelijk de calorieën en de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vet) in je voeding. Een aantal apps tellen ook de micronutriënten (vitamines en mineralen/sporenelementen). Er zijn zelfs apps die een analyse van je voeding maken.

Gebruik een eetdagboek-app

Zelf heb ik hele goede ervaringen met De Eetmeter van het Voedingscentrum. Het kost best wat werk om deze goed in te vullen, maar heb je dat eenmaal gedaan, dan levert het een schat aan informatie.

  • Tijdens het invullen zie je direct hoeveel calorieën je gegeten of gedronken hebt.
  • Je hebt een gebruikersaccount bij het Voedingscentrum nodig om met deze app te kunnen werken. Op de pc kun je je account openen en vind je veel uitgebreidere informatie over je eetpatroon. Bijvoorbeeld in hoeverre je voeding voldoet aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Je kunt een rapportage van je voeding inzien, met alle micro- en macronutriënten. Een hele mooie optie is dat je een volledige voedingsanalyse kunt inzien, voorzien van nuttige en pratische adviezen.

Tip: als je af wilt vallen dan is het slim om het eetdagboek in te vullen vóórdat je iets wilt nemen. Je ziet direct wat dat voor effect heeft in je dagelijkse voeding. Het kan zijn dat je er dan toch van af ziet en een gezondere keuze maakt of een kleinere portie neemt.

Delen mag!