Gewichtstoename na stoppen met roken

Oktober = Stoptober

Ik stopte met roken en werd dikker

Zelf rookte ik tot 20 jaar geleden, toen ben ik gestopt. Ik rookte flink, ongeveer een pakje sigaretten per dag en ik dacht dat ik er nooit af zou kunnen komen. Voordat ik stopte dacht ik: ‘wat als ik nou dikker word?’. Want dat wilde ik niet. De afspraak die ik met mezelf maakte was ‘dan ga ik gewoon afvallen.’ Dat werkte. Ik hield het vol om niet meer te roken, kwam in totaal 4 kilo aan en heb dat toen geaccepteerd. Hierna voelde ik me bevrijd van de sigaretten. Wát een opluchting!

Ik zocht compensatie in chips en werd snel dikker

Als je stopt met roken word je dikker

Dat het lichaamsgewicht toeneemt als je gestopt bent met roken heeft verschillende oorzaken:

  • Door de nicotine in de sigaret versnelt de spijsvertering, de darmen werken namelijk sneller. Als je stopt, dan herstelt de spijsvertering zich weer naar een normaal tempo, dus langzamer dan je gewend was. Je verbrand je voeding dus minder snel.
  • Eenmaal gestopt, dan proef en ruik je het eten veel beter. Daardoor neemt je eetlust toe.
  • Door de ontwenningsverschijnselen kun je je hongerig voelen, ongeacht of je net gegeten hebt of niet. Er kan een onbedwingbare drang ontstaan om meer te gaan eten of snoepen.

Waardoor kwam ik 4 kilo aan toen ik gestopt was?

Vier op de vijf mensen die stoppen met roken komen 2 tot 6 kilo aan. Bij mij waren dat er 4. Hoe kwam dat?

Het antwoord is simpel. Ik compenseerde mijn verlangen naar een sigaret met chips, ’s avonds op de bank tijdens het Journaal. Door de vertraagde stofwisseling kwam ik zo’n 1,5 kilo aan en de chips zorgden voor de ander 2,5 kilo. Toen mijn kleren wel erg strak begonnen te zitten ben ik vrij snel met de chips gestopt en dat heeft de schade beperkt.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je dikker wordt tijdens het stoppen met roken?

Zorg er in ieder geval voor dat je niet méér gaat eten dan voordat je stopte. Probeer goede kwaliteit voeding te nemen met voldoende groente,  fruit en volkorenproducten. Drink veel water, dat is goed voor je darmwerking. En kies voor gezonde snacks zoals plakjes komkommer, fruit of snoeptomaatjes, of een cracker met een plakje kipfilet of hüttenkäse. Vermijd snacks, snoep en chips!

Denk ook aan voldoende beweging. Zin in een sigaret? Ga dan wandelen, hardlopen, fietsen. Beweging geeft afleiding en zorgt voor een hogere energieverbranding. Dat helpt flink mee om je gewicht in balans te houden. Voor iedereen is wel een activiteit te bedenken waar je blij van word. Kies jouw activiteit(en) en pas deze toe.

Wat doe jij als je dikker wordt als je gestopt bent met roken?

Geef vooral niet op! Hou voor ogen hoe goed je voor jezelf aan het zorgen bent door niet te roken. Denk aan al het geld dat je bespaart. Aan het goede voorbeeld dat je aan je kinderen geeft. En dat je lekker ruikt voor je omgeving, want ook dat is belangrijk. Dat nare kuchje dat weg is. En hoe blij je bent als de periode eindelijk aanbreekt dat je gewoonweg niet meer aan een sigaret denkt. Want, geloof me, die is dichterbij dan je denkt! Je moet gewoon even geduld hebben.

Na ruim een halfjaar verdwenen bij mij de extra kilo’s weer

Nadat ik ongeveer een halfjaar gestopt was met roken was ik er niet meer echt mee bezig. Daardoor werd het rustiger in mijn hoofd en lichaam en viel ik automatisch terug in mijn normale eet- en drinkpatroon. Hierdoor herstelde mijn gewicht zich weer. Het ging eigenlijk vanzelf.

Wacht dus gewoon een bepaalde periode af, want als je geluk hebt dan geldt dit ook voor jou. Mocht dit bij jou echter niet zo werken, neem dan de tijd om de extra kilo’s weer kwijt te raken met de juiste voeding en een gezond beweegpatroon.

Heb je hulp nodig om af te vallen nadat je gestopt bent met roken? Ik kan je goed helpen.

Delen mag!