Hoe gezond is het aanbod in de supermarkt

80% van het aanbod in de supermarkt is ongezond

Dat is gebleken uit onderzoek van 3 universiteiten in opdracht van het ministerie van VWS.

In de ongezonde categorie vallen de meeste niet-alcoholische dranken en alcoholische dranken, snoep en koek. Deze zijn vaak, samen met zuivel en samengestelde maaltijden, in de aanbieding. De verpakking van de producten is vaak erg verleidelijk, denk aan kinderkoeken met cartoons er op.

Ook vlees en gevogelte valt voor het grootste gedeelte onder het ongezonde aanbod. Dit gaat dan over het vlees dat een te hoog (verzadigd) vetgehalte heeft. Het meeste vlees is bewerkt (samengesteld, gemalen, gekruid). Dat bevat vrijwel altijd te veel zout en vet.

Gezond aanbod

De top 5 van productgroepen met gezond aanbod bestaat uit eieren, peulvruchten, vis, fruit en groente.

Kies gezonde producten

Hoe weet je nu of een product een gezonde keuze is? Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de ‘KiesIkGezond’ app van het Voedingscentrum. Door een product te scannen krijg je direct informatie. Ook kun je je verdiepen in de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Zodra je deze kent, dan ben je zelf goed in staat om gezonde keuzes te maken.

Gezond koken zoals onze grootmoeders dat deden

Het gezondst is om maaltijden te bereiden met verse ingrediënten, zo dicht mogelijk bij de natuur. Eigenlijk zoals onze oma’s dat deden.

Etiketten lezen

Voor verpakte levensmiddelen kun je deze regel aanhouden: hoe meer ingrediënten op een etiket van een levensmiddel staan vermeld, des te ongezonder het product. Het is altijd goed om etiketten van soortgelijke producten met elkaar te vergelijken, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Delen mag!