Supplementen vitamines mineralen

Supplementen vitamines mineralen

Met een goede weerstand is het menselijk lichaam beter in staat om ziekteverwekkers te verdrijven. Vaak wordt er gedacht dat het goed is om extra vitamines te slikken. Maar is dat nodig?

Gevarieerde voeding

Heb je een gezond en gevarieerd voedingspatroon, dan krijg je in principe alle vitamines en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft. De voeding moet dan goed zijn samengesteld, volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf.

Het slikken van extra supplementen is dan niet nodig. Het is zelfs zo dat sommige vitamines en mineralen schadelijk voor je kunnen zijn als je ze teveel binnen krijgt. Dat lukt eigenlijk bijna nooit met gewone voeding, maar wel met  de inname van supplementen die een hoge concentratie bevatten. Kijk hier dus mee uit.

Voor wie zijn supplementen wel belangrijk

Er is slechts een aantal groepen waar vitamine- en mineralen supplementen worden geadviseerd.

  • Extra vitamine D wordt geadviseerd bij baby’s en kleine kinderen, bij mensen met een donkere of getinte huidskleur, bij zwangere vrouwen, bij vrouwen van 50 jaar en ouder en mannen van 70 jaar en ouder.
  • Voor vrouwen die zwanger willen worden wordt foliumzuur (vitamine B11) geadviseerd.
  • Voor veganisten is vitamine B12 essentieel om te supplementeren.

Verder zijn er geen suppletie-adviezen en kan in de lichamelijke behoefte worden voorzien door gezonde en gevarieerde voeding.

Delen mag!