Vegetarisch eten en vleesvervangers

Een vegetarisch menu: goed voor iedereen

De afgelopen jaren zijn veel Nederlanders overgestapt naar het eten van minder vlees. Bijvoorbeeld door één of meerdere dagen per week te kiezen voor vegetarisch.

Vegetarisch eten is natuurlijk hartstikke goed voor je gezondheid, voor het dierenwelzijn en voor het klimaat. Vlees is 100% te vervangen door andere producten.

Bruin of volkoren brood met hummus is een prima vleesvervanger. Peulvruchten (kikkererwten in dit geval) en granen (brood) zorgen samen voor de juiste combinatie eiwitten.

Kant-en-klare vleesvervangers bevatten vaak te veel zout, verzadigd vet en zelfs suiker

In de schappen van de supermarkt liggen kant-en-klare producten die alleen nog hoeven te worden afgebakken of verwarmd. Deze producten zien er uit als vlees. Er is onderzoek gedaan naar de samenstelling van deze producten en gebleken is, dat de meeste vleesvervangers te veel zout bevatten. Je kunt eenvoudig de gezonde keuze maken door het etiket te checken. Is het gehalte aan zout meer dan 1,1 gram per 100 gram product, dan zit er meer zout in dan goed voor je is. Ook is er vaak teveel verzadigd vet en zelfs suiker toegevoegd. Trek er gerust wat tijd voor uit om in de supermarkt de etiketten van verschillende vleesvervangers te vergelijken en voor jezelf de gezondste keus te maken.

Richtlijnen vleesvervangers van het Voedingscentrum (per 100 gram):

  • Zout: maximaal 1,1 gram
  • Verzadigd vet: maximaal 2,5 gram
  • Geen toegevoegde suiker
  • Toevoeging van vitamine B12 (bij plantaardige producten)

Uitgebreidere informatie over deze richtlijnen vind je op de website van het Voedingscentrum.

Natuurlijke producten ter vervanging van vlees

Kant-en-klare vleesvervangers zijn gemakkelijk. Maar eigenlijk heb je ze helemaal niet nodig. Vlees kun je namelijk prima vervangen door vis of andere eiwit- en ijzerrijke producten, zoals ei, peulvruchten, tofu, tempé en noten.

Vegan

Eet je vegan, dus helemaal niets wat van dierlijke afkomst is? Dan is het belangrijk dat je vitamine B12 supplementen neemt. Vitamine B12 zit namelijk uitsluitend in dierlijke producten en het is een onmisbare vitamine voor een gezond lichaam.

Delen mag!