Kom je in gewicht aan van eten na 20 uur?

Met een hongergevoel naar bed

Ik hoor veel mensen zeggen dat ze liever niet eten na 20 uur, omdat je er dik van wordt. Sommigen gaan met honger naar bed en vallen daardoor slecht in slaap. Maar, klopt deze bewering?

De energiebalans

Het principe van aankomen en afvallen is heel simpel. Ieder mens heeft een bepaald aantal calorieën per dag nodig. Dat verschilt per persoon en is ook afhankelijk van de hoeveelheid beweging. Eet je meer dan je nodig hebt, dan word je dikker en eet je minder dan je nodig hebt, dan val je af.

Het maakt niet uit hoe laat je eet

Voor de lijn maakt het niets uit op welk moment van de dag je eet. Het gaat om de energiebalans en dat is de verhouding tussen wat je eet en wat je verbruikt.

Eten na 20 uur

Heb je ’s avonds een hongergevoel, pak dan gerust iets te eten. Zorg er bij voorkeur wel voor dat je iets gezonds pakt, bijvoorbeeld een stuk fruit, een bakje halfvolle of magere yoghurt of kwark of een boterham, cracker of rijstwafel met mager beleg.

Tip voor intensieve sporters

Heb jij vandaag zwaar getraind en heeft je lichaam behoefte aan eiwitten voor het herstel? Dan is het juist heel goed om, voordat je gaat slapen, iets te eten dat veel eiwitten bevat. Wellicht weet je dat alle eiwitten die we eten worden afgebroken in het lichaam en dat het lichaam hier nieuwe eiwitten van maakt, passend op de behoefte. Heb je geen bruikbare eiwitten meer in je spijsverteringskanaal, doordat je na de avondmaaltijd niets meer hebt gegeten, dan kan je lichaam niet meer optimaal aan aanmaak of herstel van eiwitten (spieren) werken. Daarom is het goed om eiwitten te eten voor het slapen gaan, zodat je lichaam tijdens jouw slaap verder kan werken aan dit proces.

Conclusie: het maakt niet uit hoe laat je eet, maar het maakt wel uit wát je eet

Delen mag!