Recept: Griekse orzo met gestoomde groenten en kabeljauw met za’atar

Recept van Hens-On

Dit kleurrijke recept is slank en gezond.

De orzo is op Griekse wijze bereid. Heel erg lekker! Je wordt verleid om een tweede keer op te scheppen. Je vindt hier het recept.

De groenten zijn gestoomd (paprika, wortel, bloemkool, champignons), waardoor de smaken worden versterkt. De paprika en bloemkool worden heerlijk zoet. Je kunt dit doen in een pan met gaatjes bovenop een pan met kokend water of in de stoomoven.

De kabeljauw is gekruid met za’atar en 10 minuten gestoomd. Je kunt de kabeljauw ook garen in de oven (10 minuten op 200 graden. Of gebruik een koekenpan. Doe een paar eetlepels water in de pan, leg daar de vis op, doe het deksel op de pan en gaar de vis in 10 minuten op matig vuur.

Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken.

Zo maak je zelf za’atar

  • rooster 1 theelepel sesamzaad in de pan
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 theelepels oregano
  • een halve theelepel sumak (koop je in de toko)
  • een halve theelepel zout
  • Voor een fijnere structuur maak je dit kruidenmengsel fijn in een vijzel

Za’atar is heerlijk om vlees of vis mee te kruiden. Maar ook heel perfect als brooddip, met olijfolie.

Recept Griekse orzo

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

  • 200 gram orzo
  • 1 ui
  • 100 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 theelepels komijn
  • 0,5 kippenbouillonblokje

Bereidingswijze

  1. Kook de orzo gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snipper de ui en bak hem op matig vuur glazig in een koekenpan.
  3. Voeg na 10 minuten de tomatenpuree toe en bak deze mee. Schep regelmatig om.
  4. Voeg het halve bouillonblokje en de komijn toe en schep goed door elkaar.
  5. Doe de gare orzo in een vergiet en spoel goed af met koud water. Voeg toe aan het mengsel en warm het geheel goed door.

Eet smakelijk!

Delen mag!