Intermittent fasting

Val je af door intermittent fasting?

Het is een hype: intermittent fasting ofwel periodiek vasten. Er zijn veel mensen die één van de vormen van intermittent fasting toepassen met de bedoeling om gezonder te worden of af te vallen. Maar word je er gezonder van? En val je ervan af?

Verschillende vormen van intermittent fasting

Er zijn diverse vormen van periodiek vasten. Bijvoorbeeld eentje waarbij je de ene dag maximaal 25% van je energiebehoefte eet en de volgende dag alles mag eten wat je wilt. Een andere variant is periodiek vasten. Dat houdt in dat je 1 tot 2 dagen per week vast en 5 tot 6 dagen niet. Er is ook nog een vorm waarbij je uitsluitend eet tussen bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld tussen 12 en 20 uur.

Kun je afvallen door periodiek te vasten?

Het is goed mogelijk om af te vallen met intermittent fasting. Dat kan bedoeld of onbedoeld gebeuren. Het principe van afvallen is eenvoudig: eet je minder energie dan je nodig hebt dan val je af en eet je meer dan kom je in gewicht aan. Er zijn mensen die het lastig vinden om de calorieën die je mist tijdens het vasten, er weer bij te eten op andere momenten. Hun gewicht neemt dan, bedoeld of onbedoeld, af. Anderen willen de gemiste calorieën er weer bij eten ter compensatie. Doe je dat teveel, dan kom je aan. Het kan moeilijk zijn om hier een goed evenwicht in te vinden.

Gezondheidseffecten van intermittent fasting

Het is bekend dat er gezondheidseffecten bereikt worden met intermittent fasting. Maar vaak is het niet bekend of het door het vasten zelf komt of door het gewichtsverlies dat is bereikt. Immers, overgewicht geeft een aantal gezondheidsrisico’s. Door af te vallen wordt altijd gezondheidswinst geboekt.

Eén van de positieve effecten is dat het vetgehalte in het bloed daalt. Ook de bloeddruk daalt. Er kan ook een gunstig effect zijn op de insulinewaarden en insulineresistentie, waarmee een ziekte zoals diabetes mellitus type 2 kan worden voorkomen.

Al deze positieve effecten kunnen worden gekoppeld aan gewichtsverlies. Het is niet duidelijk of deze effecten ook worden bereikt door het vasten.

Conclusie

De conclusie is dat het niet bekend is of intermittent fasting een positief of negatief effect op de gezondheid heeft op de lange termijn. Je kunt ermee afvallen, wanneer je minder energie eet dan dat je verbruikt. Het is wel heel belangrijk dat mensen die vasten goed op de samenstelling van hun voeding letten, zodat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Het is voor hen dus nóg belangrijker om gezond voedingspatroon te hebben dan voor mensen die niet vasten.

Delen mag!