En liefde voor de kip
Bijna alle mensen eten het: een ei. Het is niet duur en je kunt het eten op ieder moment van de dag. De toepassingen lijken eindeloos. Maar hoe gezond is ei eigenlijk? En hoe zit het met de kip?
Goede voedingsstoffen voor de groei
Een ei is eigenlijk de voeding van een kuiken. In een bevrucht ei voedt het kuiken zich met de eidooier en het eiwit, waardoor het goed kan groeien en gezond ter wereld komt. Daarom bevat het ei veel eiwit en verschillende vetten, vitamines en mineralen. De eieren die wij kopen zijn natuurlijk niet bevrucht. Maar door ze te eten hebben we wel baat bij de gezonde voedingsstoffen.
Positieve eigenschappen van ei
Eieren zijn lekker en veelzijdig. Je kunt ze in allerlei gerechten verwerken en bij iedere maaltijd, of tussendoor, eten.
Ei bevat veel eiwit en dit eiwit heeft de specifieke eigenschap dat het heel goed door je lichaam kan worden hergebruikt, beter dan de meest eiwitten die we via voeding binnen krijgen. Eieren bevatten bovendien veel vitamines en mineralen, zoals vitamine D en vitamine B12, fosfor en seleen. Maar ook vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, ijzer en zink.
Je kunt eieren erg goed als vleesvervanger gebruiken, dus het is zeer geschikt voor vegetariërs. Maar ook mensen die veel sporten zullen veel baat hebben bij het eten van eieren, met name het eiwit.
Eieren passen dus perfect in een gezond voedingspatroon.
Hoeveel eieren kun je het best eten?
Eet je 2 tot 3 eieren per week, dan levert dat gezondheidsvoordelen op: je lichaam heeft er baat bij. Voor vegetariërs geldt dat ze 3 tot 4 eieren per week kunnen eten.
Eieren zijn rijk aan cholesterol. Van cholesterol is bekend dat een teveel slecht is voor je bloedvaten en dat het hart- en vaatziekten veroorzaakt. Dat is de reden dat je beter niet teveel eieren kunt eten.
Dierenwelzijn: liefde voor de kip
Als de kippen zelf konden kiezen waar ze ging wonen, dan wisten ze het wel! Maar helaas, dat kunnen ze niet. Ze worden geplaatst op een kippenhouderij en dat kan een verschrikkelijke plek zijn. Wij, als consument, kunnen ze wel een beetje helpen. Heel simpel: door bewust te kiezen welke eitjes we kopen.
Van wat voor soort kippenhouderij jouw eitje afkomt, dat kun je zien aan de stempel op het ei. Het allereerste nummer op dat stempel geeft dit aan. Daarbij geldt: hoe lager het nummer, des te betere leefomstandigheden heeft de kip.
- 0 = biologisch ei
- 1 = vrije-uitloopei
- 2 = scharrelei
- 3 = koloniehuisvesting (vervanger van de vroegere legbatterij)
Dank je wel mooie kip, voor dat fantastische eitje
Omdat de kip ons dat fantastische eitje geeft, mogen we best iets terug doen, toch? Kies daarom niet voor de goedkoopste optie, maar geef een klein beetje meer geld uit aan meer diervriendelijke eieren, zoals biologische of vrije uitloopeieren. Koop je alleen deze eieren, dan kies je voor leefomstandigheden waarin kippen enigszins de ruimte hebben en hun natuurlijke gedrag kunnen toepassen. Een kip wil scharrelen, eten van de grond oppikken, door het stof rollen, vleugels uitslaan, op een stok slapen en eitjes in een nest leggen. Zij wil geen last hebben van buurvrouwen, die met haar samengepakt op een kluitje zitten. Die in je veren gaan pikken omdat ze zich ook zo ellendig voelen, of hapjes uit je rug nemen en je uiteindelijk doodpikken. Want dat komt veel voor in de kippenhouderij. Kippen voelen zich ellendig en nerveus en ze kunnen er gewoonweg niet van weglopen.
Check het keurmerk
Let daarom altijd op de sterren op het Beter Leven keurmerk (kies voor 2 of 3 sterren) en op het ‘groene blaadje’ of EKO-keurmerk bij biologische eieren.
Geen antibiotica
Wat belangrijk is voor jouw gezondheid: de kippen van de biologische, biologisch-dynamische en vrije uitloop houderij hebben geen preventieve antibiotica ontvangen. Kippen op scharrelboerderijen en kolonies krijgen dat wel: jij dus ook als je hun vlees of hun eitjes eet.
Jij hebt invloed op dierenwelzijn
Door een diervriendelijk ei te kopen, bijvoorbeeld biologisch, Rondeel of vrije uitloop eieren, draag jij direct bij aan dierenwelzijn. Hoe meer consumenten de scharreleieren laten liggen, des te meer zullen eierboeren geneigd zijn hun bedrijfsvoering aan te passen aan de consumentenwensen en diervriendelijker oplossingen te gaan zoeken. Het is wel iets duurder, maar als je maximaal 3 eitjes per week eet, dan zijn die kosten echt wel te overzien.