Suiker: waarom houden we zo van zoet?

Te veel suiker leidt tot overgewicht en obesitas

Gemiddeld eten Nederlanders 110 gram suiker per dag en dat is te veel. Maar hoeveel heb je eigenlijk nodig? En waar kun je op letten als je niet te veel suiker wilt eten? Worden we misleid door producenten van levensmiddelen? Hier lees je hoe dat zit.

Gevolgen van teveel suiker

We eten veel te veel suiker in Nederland: gemiddeld 110 gram per persoon per dag. Ons lichaam heeft wel suiker nodig.  Maar voor een volwassen vrouw geldt dat gemiddeld 50 gram suiker per dag voldoende is en voor een volwassen man is dat 60 gram. Eet je volgens de regels van de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende suiker binnen via onder andere je groente, fruit en zuivel. Alles wat je meer eet, is dus eigenlijk teveel. 

Wist je dat ons brein alleen maar glucose, dus suiker, eet? Verder helpt suiker ons met bewegen, het houdt ons warm, het is belangrijk bij de groei en bij herstel na ziekte en intensieve sport.

Nederlanders eten dus massaal te veel suiker en dat is niet goed. Te veel suiker wordt omgezet in lichaamsvet en zo ontstaat overgewicht. Door teveel suiker kan de werking van je alvleesklier verstoord raken waardoor je ziektes kunt ontwikkelen, zoals diabetes type II. Ook kan het gaatjes in je gebit veroorzaken, zorgen voor leververvetting en maag-darmklachten geven. Al met al kan het eten van te veel suiker zeer schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid, waardoor jouw leven er veel minder prettig uit kan gaan zien. 

Een gewichtsconsulent, zoals ik, kan je helpen om gezonder te gaan eten en succesvol aan een gezond gewicht te werken, zodat je weer prettig in je lijf zit en jij de dingen kunt doen die je graag doet.

Waarom vinden we zoet zo lekker?

Als je suiker eet, dan komt er dopamine vrij in je hersenen en dat geeft het beloningsgevoel. Daarom eten we zo graag suiker. Ook speelt mee dat de mens vanuit de prehistorie verzot was op vet- en suikerrijk eten. Dit was nodig om te kunnen overleven, want de mensen van toen beschikten niet over eten zoals we nu doen. Nu is dat anders en zien we zelfs de hele dag eten om ons heen, op straat, op televisie, bij benzinestations en ga zo maar door. In de prehistorie hadden de mensen deze voorkeur voor vet en zoet dus nodig om hun een vetreserve te geven, maar nu niet meer. Helaas is ons brein niet mee ontwikkeld met de tijd en vertelt het ons steeds dat we vet en zoet lekker vinden. We hebben er flink last van; dagelijks moeten we allerlei verleidingen weerstaan. Want overal om ons heen zie je eten, het liefst zo vet en zoet mogelijk. Mede daardoor is minder suiker eten erg moeilijk voor veel mensen. Want je vindt het lekker én je komt het werkelijk overal tegen, ook in de supermarkt. Hopelijk kun je je bewapenen met de informatie uit dit artikel.

Waar zit suiker in?

Suiker zit van nature in veel producten, in fruit en groenten, maar ook in melk en daarmee dus in alle zuivelproducten. Deze producten zijn gezond en het is goed om ze te eten. Om je suikerconsumptie naar een gezond niveau te brengen kun je het beste producten waar suiker aan is toegevoegd vermijden, zoals koek, snoep en limonade. Suiker zit ook in producten waarvan je het niet snel verwacht, zoals in soepen, sauzen, groenten in pot of blik en in dressings. 

Voedingsclaims en schuilnamen kunnen je flink misleiden

Soms staat  er een vermelding op een verpakking van een product wat ons laat denken met een gezond product te maken te hebben, omdat het lijkt of er minder of geen suiker in zit. Zoals de term ‘light’. ‘Light’ houdt in dat er 30% minder suiker in een product zit ten opzichte van het oorspronkelijke product. Het zegt niets over de calorieën, dat die 30% minder zouden zijn. ‘Zonder toegevoegde suiker’ vertelt dat er geen suiker aan het product is toegevoegd. Echter, het percentage natuurlijke suikers dat er in het product zit, bijvoorbeeld bij vruchtensap, kan behoorlijk hoog zijn, zelfs net zo hoog als bij frisdrank. ‘Suikerarme’ producten bevatten maximaal 5 gram suiker per 100 gram of 2,5 gram per 100 ml. product. En ‘suikervrije’ producten hebben maximaal 0,5 gram per 100 gram of 100 milliliter product. Ondanks de gezonde claim bevatten al deze producten dus suiker.

Levensmiddelenfabrikanten zorgen ervoor dat hun omzet gezond blijft. Dat betekent niet dat ze de levensmiddelen voor hun klanten zo gezond mogelijk maken, integendeel zelfs. Vaak voegen ze suikers aan hun producten toe om het toch lekker zoet te maken, met misleidende namen die de gemiddelde consument niet gelijk leest als ‘suiker’. Denk aan bietenstroop, melasse, turbinado, galactose, maar ook aan honing en dadels.

Check altijd het etiket

Wil jij precies weten wat je in je boodschappenkarretje stopt? Check dan altijd het etiket op de verpakking. Daarop staan de voedingswaarden vermeld. Vergelijk bij twee of drie soortgelijke producten het gehalte aan ‘koolhydraten – waarvan suikers’. Check ook de ingrediëntenlijst voor informatie over de toegevoegde suikers. 

Jij bepaalt zelf hoeveel suiker jij eet en drinkt, toch?

Delen mag!