Tip: eet jezelf gezond met noten

“Ik keek naar het journaal en ineens was de zak leeg!”

Dit is een uitspraak van een klant en ik moest er hartelijk om lachen. Vooral ook, omdat ik dit herken van mezelf. Hoe heerlijk zijn noten! Vooral gemengde, die geven steeds een andere smaak in je mond. Heel moeilijk om te stoppen met eten. Echter, de meningen over noten verschillen nogal van persoon tot persoon. Er zijn genoeg mensen die er niet van houden. Een noten-allergie of -intolerantie komt ook regelmatig voor.

Eet jij ook regelmatig een hele zak noten leeg?

Realiseer je dan wel dat je al met 100 gram noten zo’n 1,5 tot 2 gebakjes aan calorieën op hebt gegeten. En dat is alleen oké als je de wens hebt in gewicht aan te komen.

Onmisbaar in gezonde voeding

Voor een gezond voedingspatroon is het heel erg goed om noten in je dagelijkse menu op te nemen. Het advies voor volwassenen is om 1 handje (25 gr) per dag te eten. Voor vrouwen van 50 jaar en ouder is dit slechts 15 gram. Dat komt neer op zo’n 8 amandelen. Je eet al heel snel te veel.

Noten en notenpasta

Ongezouten noten zijn goed voor je: ongebrand, gebrand en geroosterd. Het maakt niet uit welke je neemt: amandelen, walnoten, macadamia-, cashew- of pecannoten of andere. Ook pinda’s, die officieel niet tot de notenfamilie behoren, hebben dezelfde positieve werking op je gezondheid.

Wil je geen noten eten of lust je ze niet? Dan is notenpasta ook een optie. Lekker op brood, een cracker of rijstewafel. Je kunt de pasta ook combineren met groente zoals komkommer en bleekselderij, of met appel. Belangrijk is dat de pasta uit 100% noten bestaat, zonder toegevoegde stoffen. Informatie hierover vind je op het etiket. Denk aan pindakaas, amandel- of cashewpasta en andere varianten.

Bescherming tegen hart- en vaatziekten, goed voor het brein

Noten bevatten erg veel calorieën en dat komt door het hoge vetgehalte (meer dan 50%!). Het is juist dit onverzadigde vet dat je beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Ook helpen deze vetten je brein in optimale conditie te houden. Maar het is ook dit hoge vetgehalte dat maakt dat je snel in gewicht zult aankomen als je er te veel van eet. Noten bevatten meer calorieën dan bijvoorbeeld chocolade. Het maakt niet uit of ze bewerkt zijn of niet.

Daarnaast bevatten ze ijzer en vitamines B1 en E. Dit maakt dat ze ook een perfecte aanvulling zijn in een vegetarisch menu. Ook zitten er veel voedingsvezels in en die heb je nodig voor een goede werking van je darmen.

Perfect een vegetarisch menu

Houd je van noten? Lekker eten! Maar wel met mate.

Delen mag!