Het antwoord op deze vraag is niet zomaar ‘ja’.
Je kunt zelfs aankomen van sporten. Hoe dat zit, dat lees je hier.
Afvallen en sporten
Mensen die willen afvallen wordt geadviseerd om hun voeding aan te passen en meer te gaan bewegen. Deze combinatie zorgt er bij de meeste mensen voor dat ze succesvol afvallen. Maar wat als je toch niet afvalt of, erger, zelfs in gewicht aankomt? Doe je dan iets verkeerd? De uitleg vind je in dit artikel.
De energiebalans
Wel of niet afvallen is eigenlijk een simpele rekensom: het resultaat van wat je eet min hoeveel calorieën je lichaam verbruikt bepaalt of je in gewicht aankomt of afvalt. Dit wordt de energiebalans genoemd.
Wil je afvallen dan is het dus belangrijk om meer calorieën te verbranden dan je eet. Hoe hoger je lichamelijke activiteit, des te meer energie je verbrandt. Is je lichaamsgewicht bijvoorbeeld 70 kilogram en zit je een uur televisie te kijken dan verbrand je 74 calorieën. Ga je wandelen dan verbrand je 220 calorieën, bij fitnessen zo’n 400 en met hardlopen en wielrennen loopt het op naar wel 850 calorieën per uur. Hoe intensiever de lichamelijke activiteit, des te meer calorieën je lichaam verbrandt. Dus val je af, zou je zeggen. Maar dat hoeft niet zo te zijn.
Wat gebeurt er fysiek en mentaal als je gaat sporten
Hoe kan het dan dat je aankomt, terwijl je veel sport?
- Als je lichaam meer energie verbrandt dan vraagt het ook om meer energietoevoer; je krijgt dus meer honger. Veel mensen hebben de onweerstaanbare neiging om de verbrande energie (of meer) er weer bij te eten en doen dat ook. Ik vind het vervelend om te noemen, maar dat schijnt vooral bij vrouwen het geval te zijn.
- Een ander aspect zie je bij duursport, bijvoorbeeld wielrennen of de marathon lopen. Tijdens duursport is het fysiek nodig om tijdens het sporten extra koolhydraten (suiker) te eten. Na ongeveer anderhalf uur is namelijk de glucosevoorraad in je lichaam op en zijn extra suikers nodig om je de energie te geven die je lichaam op dat moment voor de inspanning nodig heeft. Zonder deze suikers is het gewoonweg einde oefening, je lichaam is dan niet meer in staat tot presteren. Iedere duursporter eet dus extra koolhydraten. Belangrijk hierbij is om voldoende, maar niet te veel koolhydraten te nemen, want dan kun je zelfs aankomen.
- Wat ook mee kan spelen is dat, door het sporten, je spiermassa is gaan groeien. Dat is mooi meegenomen, want met meer spiermassa ben je steeds beter in staat om jouw sport uit te oefenen en zul je steeds een hoger niveau bereiken. Maar spiermassa weegt zwaarder dan vetweefsel. Zo kan het dus komen dat je wel vetcellen bent verloren en bijvoorbeeld je buikomtrek in centimeters is verminderd, maar dat de weegschaal laat zien dat je gewicht niet of nauwelijks is afgenomen, mogelijk zelfs is toegenomen.
Goed dagmenu + bewegen = de beste combinatie
Dit zijn een paar voorbeelden waarbij je ziet dat uitoefening van sport en beweging geen garantie geeft op gewichtsafname. Om succesvol af te vallen maak je een goed uitgebalanceerd dagmenu. Dat bepaalt voor minimaal 80% of je succesvol afvalt en levert het meeste resultaat op. Daarbij helpen sport en beweging mee aan extra energieverbranding en bovendien werk je zo aan een energiek, sterk en gezond lichaam.