Van brood word je niet dik

Van beleg wel 😏

tosti jam

Koolhydraten hebben een slecht imago

In de praktijk schrikken mensen vaak als ik ze vraag om ‘gewoon’ brood te gaan eten bij het ontbijt en/of de lunch. De opvatting heerst dat brood slecht voor je zou zijn en dat je er dik van wordt. Dit imago is ontstaan door de talrijke koolhydraatarme afslankdiëten die de laatste decennia populair zijn en waarin brood, aardappelen, pasta en rijst nagenoeg worden verbannen. Het doel van deze diëten is om af te vallen en dat gebeurt bij de meeste mensen wel, als je nauwelijks koolhydraten eet. 

Koolhydraten en afvallen 

Voor een aantal mensen kan het goed zijn om tijdelijk laag in de koolhydraten te gaan zitten, want het werkt wel. Maar voor het behouden van het lagere gewicht kan het problemen opleveren. Je zult de grootste moeite hebben om niet opnieuw aan te komen. Dat komt enerzijds doordat je tijdens een koolhydraatarm dieet geen nieuw gezond voedingspatroon hebt aangeleerd en je na de dieetperiode geneigd bent het oude voedingspatroon, van voordat je ging afvallen, weer op te pakken. Anderzijds heeft je lichaam gewoonweg koolhydraten nodig.  Je lichaam signaleert het tekort en  ‘roept’ als het ware om een lekkere boterham of een flink bord pasta. Je ervaart dus eigenlijk steeds grote trek en dat maakt dat je gedurende de dag, ongemerkt, meer zult gaan eten dan je nodig hebt. En van meer eten …. kom je weer aan. 

Daarom is het belangrijk om tijdens een afslankperiode lekker alles te eten, te leren wat gezonde voeding is, wat je dagelijks nodig hebt en hoe je je dagelijkse voeding het best kunt samenstellen. Wat mij betreft horen koolhydraten daar echt bij. Hiermee blijf jij gezond, ben je in staat om een gezond gewicht te behalen en behouden en voorkom je het jojo-effect. 

Brood: knettergezond

Wat doet brood voor je? Brood is lekker en bovendien erg gezond. Volkorenbrood bevat onder andere koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels. Het vult goed, waardoor je minder snel geneigd zult zijn om te gaan snacken. De vezels zijn essentieel voor je darmwerking. Brood bevat ook B-vitamines, vooral vitamine B1. Dat goed is voor hersenen, hart en zenuwstelsel. Bovendien bevat brood ijzer, zink en jodium, die nodig zijn voor het zuurstoftransport in je bloed, voor je afweer en voor je schildklier. 

Voorkomen van ziektes

Heel belangrijk: als je dagelijks een paar gezonde volkoren boterhammen eet dan verlaag je het risico op hart- en vaatziekten en op een beroerte aanzienlijk. Neem wel volkorenbrood want dat geeft de grootste gezondheidswinst. Bij wit- en bruinbrood zijn de zemel en kiem van de graankorrel verwijderd en juist daar zitten de gezondste voedingsstoffen in. Qua calorieën maakt het elkaar niet zoveel welk brood je eet, maar qua gezondheid wel. 

Brood verzadigt en voorkomt snacktrek

Van brood zelf word je niet dik, want je hebt niet heel veel boterhammen nodig om verzadigd te raken. Het is gewoonweg erg gezond voor je. Het helpt zelfs overgewicht te voorkomen, door de hoge verzadigingsgraad. Ben je goed verzadigd, dan heb je minder snacktrek en ben je minder geneigd om ongezonde dingen te gaan eten. Wat wel aandacht nodig heeft is wat je op je brood smeert, want dat kan wel erg dikmakend of ongezond zijn. 

Kies gezond beleg

Mijn advies is om dagelijks een dun laagje plantaardige halvarine op je boterham te smeren. Dat bevat toegevoegde vitamine A en D, die heb je nodig. Neem mager beleg zoals 20+ of 30+ kaas, hüttenkäse, 20+ smeerkaas, kipfilet, rookvlees, achterham of fricandeau en je hebt een gezonde, slanke boterham. 100% notenpasta en humus zijn erg gezond, maar wel weer calorierijk. Eet het gerust, maar let wel op de energie. Vermijd  ongezond en calorierijk broodbeleg zoals kant-en-klare salades, zoals eiersalade of tonijnsalade, vette vleeswaren, suikerrijke producten zoals hagelslag en jam en kazen die meer dan 30% vet bevatten (let op: dat zijn de meeste!!). Ongezond broodbeleg doet niets goeds voor je lichaam, behalve dat het energie levert. 

Informatie over calorieën vind je op het etiket. Check deze en je weet of je goed zit. 

Delen mag!

1 gedachte over “Van brood word je niet dik”

Reacties zijn gesloten.