Helpt een crashdieet me blijvend van mijn overgewicht af?

Nee! Lees hier hoe dit zit

Crashdieet leidt tot obesitas
Crashdieet: doe het niet!

Crashdieet

Veel mensen willen snel resultaat als ze starten met afvallen. Bij een crashdieet val je erg snel af en dat is niet zo gek. Er worden namelijk zo weinig calorieën gegeten, in ieder geval minder dan 1.000 per dag, dat je wel af móet vallen. Je eet dan bijvoorbeeld groente, yoghurt en bouillon. 

Tekort aan voedingsstoffen, afname spiermassa en blijvend vertraagde stofwisseling

Tijdens een crashdieet verlies  je veel vocht en zul je je slap en hangerig voelen. Het lichaam krijgt immers te weinig voedingsstoffen binnen. Maar er gebeurt meer. Het lichaam zal zich snel aanpassen aan het voedingstekort.  Voor de benodigde energie worden de  spiercellen in het lichaam aangesproken. De spiermassa neemt dus af en dat is het tegenovergestelde van wat je wilt. Daarbij komt dat het hongergevoel alleen maar toeneemt, het verzadigingsgevoel ontregeld raakt en de stofwisseling vertraagt. Het lichaam springt in feite op de zuinige stand en blijft, ook na de dieetperiode, in deze stand staan. Dus ook na de dieetperiode is de verbranding trager, waardoor het lichaam minder calorieën per dag nodig heeft en je sneller aankomt met minder voeding. Dus, stop je met het crashdieet en ga je weer eten wat je gewend bent, of minder, dan zul je merken dat je in gewicht aankomt en zelfs zwaarder wordt dan voor het dieet. 

Jojo-effect en obesitas

Het crashdieet is één van de oorzaken van het jojo-effect. Het crashdieet is erg slecht voor de gezondheid en veroorzaakt obesitas. Ben je eenmaal obees, dan is de kans groot dat je stofwisseling blijvend is verlaagd. Daardoor wordt het steeds moeilijker om af te vallen.

Niet doen dus, een crashdieet! 

Delen mag!