Tip: zó geef je je groentegerecht heel gemakkelijk een Oosters tintje met umami smaak

Tover in een handomdraai een heerlijke groenteschotel met umami smaak

Soms heb je trek in nét even iets anders en geen zin om daar meer tijd en moeite in te steken. Hier volgt een tip hoe je een groentegerecht in een handomdraai voorziet van een Oosters tintje, met heerlijke umami smaak.

Wat is de umami smaak

Umami is de vijfde smaak, naast zoet, zuur, bitter en zout. Het kenmerk van umami is dat het zoete en hartige smaken, die al in gerechten aanwezig zijn, versterkt. Umami zit van nature al in een aantal voedingsmiddelen. In dit voorbeeld wordt gewerkt met sojasaus; dat is een voorbeeld van zo’n voedingsmiddel. Het stofje dat de umami smaak geeft, zit ook van nature in je lichaam. Het voordeel van umami is dat je geen extra zout aan je eten hoeft toe te voegen en dat is natuurlijk weer gezond. Bovendien smaakt het heerlijk!

Umami als smaakmaker en zoutvervanger

groente met umami smaak

Foto links: groente stoofgerecht van courgette, paprika, zoete aardappel en knolselderij met bieslook. Foto rechts: wokgerecht met prei, kastanjechampignons, ui en sesamzaadjes.

Zo maak je eenvoudig een wokgerecht met umamismaak

Bereidingswijze

  • Kies groenten die je lekker vindt, of gebruik restjes uit de koelkast. Zorg er wel voor dat de groenten dezelfde gaartijd nodig hebben. Als dat niet zo is, dan kun je eerst de groente bereiden die langere gaartijd nodig heeft en de overige groente later aan de pan toevoegen.*
  • Pel knoflook naar behoefte en snij deze in kleine stukjes.
  • Doe 1 eetlepel olie in een wokpan of stoofpan en roerbak de knoflook op zacht vuur totdat deze knoflookgeur afgeeft.
  • Voeg de groenten schoongemaakt en gesneden toe.
  • Voor knapperig: wok de groenten ca. 8 minuten op redelijk hoge temperatuur. Hou je van zachte groenten, bak dan de groenten op redelijk hoge temperatuur snel aan en zet het vuur dan laag. Reken hier op ongeveer 25 minuten stooftijd, op zacht vuur met een deksel op de pan.
  • Voeg aan het eind een scheut sojasaus toe. Het groentegerecht kleurt bruin en krijgt de umamismaak van de sojasaus. Let op: hier bedoel ik geen ketjap. Sojasaus is vloeibaar als water, niet ingedikt zoals ketjap.
  • Voor een extra Oosters effect kun je geroosterde sesamzaadjes toevoegen. Zie de foto rechts.

Voorbeelden van groenten met dezelfde gaartijd:

  1. courgette, aubergine, uien, paddenstoelen, bloemkool, broccoli
  2. zoete aardappel, krielaardappeltjes, sperziebonen

Je kunt deze groentegerechten eten met (zilvervlies)rijst, mie of gebakken aardappeltjes. Voeg vlees, vis of vega toe naar behoefte.

Hartstikke simpel toch? Maar wel lekker en gezond. Eet smakelijk!!

Delen mag!